dinsdag 12 december 2017 SchoolZorgSamenwerkingsverband passend onderwijs

Passend Onderwijs

De meeste leerlingen doorlopen probleemloos en met goede resultaten de basisschool. Voor sommige kinderen is meer hulp nodig: bijvoorbeeld om zich goed te concentreren of om de rekenles te begrijpen. Het is de verantwoordelijkheid van de leerkracht en de school om de leerlingen die dat nodig hebben extra aandacht en begeleiding te geven. Dit noemen we basisondersteuning. Voor enkele kinderen biedt deze basisondersteuning nog niet genoeg. Zij hebben bijvoorbeeld specifieke onderwijsbehoeften op het gebied van leren of gedrag. Voor hen moeten speciale maatregelen worden getroffen om passende ondersteuning te realiseren. In overleg met ouders wordt dan bekeken welk (tijdelijk) onderwijsarrangement het beste is. Dit noemen we extra ondersteuning. In eerste instantie wordt gewerkt met extra ondersteuning in de groep en op school. Wanneer dat niet voldoende blijkt te zijn, kan in overleg tussen school en ouders worden besloten dat een school voor speciaal (basis)onderwijs een meer passende plek is.

Voor de toelating van nieuwe leerlingen geldt:

“Als kinderen met specifieke onderwijsbehoeften worden aangemeld bij De Oosteinder, zal er per kind bekeken worden of onze school de ondersteuning die het kind nodig heeft, kan bieden.”

Kinderen kunnen vanaf hun vierde jaar naar school. Voordat het zover is, vindt een kennismakingsgesprek plaats met de directeur. Ongeveer twee maanden voor plaatsing wordt aan ouders van een kind van groep 1/2 een formulier toegestuurd waarin de school extra informatie over het kind vraagt ten aanzien van zijn of haar ontwikkeling. Als daar aanleiding voor is wordt er contact opgenomen met de ouders voor meer informatie. Eventueel worden ook andere instanties, bij wie het kind bekend is, benaderd. Als duidelijk is dat uw kind beter tot zijn of haar recht komt op een school voor speciaal (basis) onderwijs, gaan wij samen met u op zoek naar een passende onderwijsplek.

Soms komen kinderen van een andere basisschool naar De Oosteinder. In dat geval nemen wij altijd contact op met de school waar de leerling vandaan komt. Voordat wij besluiten of we uw kind toelaten, kunnen wij enkele toetsen afnemen om het niveau van dat moment te bepalen. Wanneer een kind specifieke ondersteuning nodig heeft, wordt gekeken of De Oosteinder die ondersteuning in voldoende mate kan bieden. De school besluit of het kind kan worden toegelaten.
In overleg met de interne begeleider wordt gekeken in welke groep het kind het best geplaatst kan worden.

Meer informatie over passend onderwijs vindt u op de site van amstelronde.